bambuszgerinc

Bambuszgerinc (Spondylosis)

A betegség lényege, hogy a csigolyákra csontos kinövések rakódnak fel, ezáltal a gerinccsigolyák egymással összecsontosodnak. Attól függően, hogy ezek az összecsontosodott szakaszok a gerinc mely oldalán alakulnak ki, nem okoznak klinikai tünetet, vagy épp komoly neurológiai tünetet okoznak. Amennyiben problémás oldalon alakul ki, abban az esetben az adott szakaszon gyulladás jelentkezik, mely a gerincoszlop hajlékonyságát csökkenti. A gerinccsatornában szűkület jön létre, aminek következménye, hogy a gerincvelő összenyomódik, ezáltal mozgászavart, vagy mozgásképtelenséget okoz.

Tünetek:

Kedvencünknek fájdalmai vannak, a hátulsó fele lesoványodik, csapott farral jár, rogyasztja a lábait, fekvésből nehezen kel fel. Előrehaladott állapotban vizelet/bélsárürítési zavarok léphetnek fel.

Kezelés:

Állatorvossal együttműködve a kutyamasszázs célja a kezdeti tünetekben a fájdalomcsillapítás, a sorvadt izmok visszaépítése és a gerinc melletti izmok megerősítése, előrehaladott állapotban pedig a kiesett reflexek visszaállítása, a beszűkült mozgástartomány helyreállítása, keringés serkentése, izomfeszülés megszüntetése. A gyógytorna pedig az izomerő és a mozgáskoordináció fejlesztésében játszik nagy szerepet.

Hajlamos fajták: boxer, dalmata és pointer esetében gyakran tünet nélküli, colli és németjuhász esetében komoly neurológiai zavarokat okozhat.