porckorongsérv

Porckorongsérv

Kedvenceinknél kialakulhatnak porckorongbetegségek, melynek 2 fajtája ismert. Az egyik esetben (Hansen 1) egy trauma (pl. autóbaleset) okozta gerincsérülés idézhet elő hirtelen kialakuló bénulásos tüneteket. A másik eset jóval gyakoribb (Hansen 2), amikor a porckorong lassan megy tönkre, rugalmasságát és víztartalmát fokozatosan elveszítve elkezd kitüremkedni a gerinccsatorna felé, majd végül a sérült porckorong egy része sérvként kitüremkedik (ezért tévesen gerincsérvnek is nevezik). A kisállat egyre nehezebben mozog, de akár hirtelen fellépő bénulásos tüneteket is produkálhat. Leggyakrabban hátágyéki területen jelentkezik, de előfordulhat nyaki szakaszon is.

Tünetek:

A porckorongsérv területén fájdalmat érez (háti szakaszon púposít), kötöttek az izmok (merevség), sánta/ügyetlen végtag, vizelet/bélsárürítési problémák.

Kezelés:

Az orvosi szerek mellett (non-szteroidos/szteroidos fájdalomcsillapítók, gyulladáscsökkentők, izomlazítók stb.) terápiás masszázzsal és gyógytornával egyaránt tudom segíteni az elsorvadt izmok visszaépítését, az egészséges izmok lazítását.

Hajlamos fajták: tacskó, mops, francia bulldog, spániel, beagle.