Kedves Vendégeink!

A kezelési lehetőségek esetében a lehetséges verziókat soroljuk fel. Minden esetben állatorvosi diagnózis alapján állítjuk össze a kezelési tervet, figyeljük a kedvencük fejlődését és ennek alapján választjuk ki a megfelelő kezeléskombinációt.

 • Porckorongsérv

A porckorongsérv kistestű kutyák leggyakrabban előforduló gerincproblémája. Az esetek többségében hát ill. ágyéki csigolyákat érinti, de előfordulhat nyaki szakaszon is. 

A porckorong a csigolyák között helyezkedik el, biztosítja a gerinc rugalmasságát, csillapítja a gerincet ért mechanikai behatásokat.

A betegségnek két fajtáját ismerjük:

 • Egyik esetben általában trauma hatására alakul ki gerincsérülés (Hansen1), mely okozhat hirtelen kialakuló bénulásos tüneteket
 • Jóval gyakoribb a másik eset (Hansen2), mikor a porckorong idővel elveszti rugalmasságát és víztartalmát, kitüremkedik a gerinccsatorna felé

Kutyánk egyre nehezebben mozog, folyamatosan erősödő fájdalmai vannak, érzékelés – reflex idővel kiesik, előfordulhat vizelési / bélsár ürítési zavar, illetve bénulás.

A fenti tünetek lefolyása enyhétől a legsúlyosabbig, akár pár nap alatt lezajlik.

Kezelési lehetőségek

Bizonyos esetekben gyulladáscsökkentőkkel, fájdalomcsillapítókkal, táplálék kiegészítőkkel és fizioterápiával (masszázs, gyógytorna, mágnesterápia, elektroterápia) is kezelhető. 

Súlyos esetekben szteroid-gyulladáscsökkentőt vagy műtéti ellátást igényel. 

Nagyon fontos, ha a tüneteket észleli a kutyán minél előbb állatorvoshoz kell vinni!

 • CEC (Cauda Equina Compressio)

Ez egy tünetegyüttes, mely az utolsó ágyékcsigolya (L7) és Sacrum (keresztcsont) közötti területet érinti, úgynevezett térszűkítő folyamat. 

Tünetek nagyon hasonlóak a porckorongsérvhez. A kutya nehezen ugrik fel az ágyra, vagy lépcsőzik, nehezen kel fel. A hátsó testfél nyomásra érzékeny, rogyadozik, nincs stabilitása. Széklet és vizelettartási problémák itt is megjelenhetnek. Jellemző tünet, hogy sokszor elmarad a láb emelése vizeletürítéskor.

Kezelési lehetőségek

Enyhébb esetekben fájdalomcsillapítókkal, táplálék kiegészítőkkel és fizioterápiával (masszázs, gyógytorna, mágnesterápia, elektroterápia) jól kezelhető. 

Azonban, ha nem javul, műtétre lehet szükség.

 • Bambuszgerinc (Spondylosis)

Csigolyák ventrális élén futó szalagok elmeszesednek, elcsontosodnak, gyakorlatilag egy plusz gerincet alkotnak, azaz összenőnek a csigolyák.

A gerinc immobilis lesz. Attól függően, hogy hol jön létre a betegség, neurológiai tüneteket is okozhat. A gerinccsatornában szűkület alakulhat ki, mely mozgászavarhoz vezet, a kutya hátsó fele lesoványodik, lábait rogyasztja, nehezebben mozog vagy kel fel fekvésből. Előrehaladott állapotban előfordulhat vizelési / bélsár ürítési zavar.

Kezelési lehetőségek

Nem gyógyítható betegség, de masszázzsal, mágnesterápiával a fájdalom csökkenthető, fizioterápiával az elváltozások lassíthatók.

 • Wobbler szindróma

Genetikai betegség, ami egy térszűkítő folyamat, a nyaki csigolyákat érinti, ezáltal mind a 4 végtagra kihatással van. Mivel a gerinccsatorna ebben az esetben szűkebb a normálisnál, a gerincvelőben nyomást okoz. Sorvadás, izomváltozás és mozgásbéli változás észlelhető. 

Kezelési lehetőségek

Orvosi kezelést igénylő genetikai betegség, a tünetek enyhítésére, masszázs, mágnesterápia és fizioterápia is alkalmazható.

 • OCD (Osteochondritis dissecans)

Ízületi egérnek is nevezik, ez a porcképződések degeneratív rendellenessége. Az ízületi porc megvastagszik, elhal és leválik. Általában 10 hónaposnál fiatalabb közepes, vagy nagy testű kutyáknál jelentkezik, de idősebb korban is kialakulhat. Ez a betegség legtöbbször a vállízületnél jelentkezik, ugyanakkor előfordul még a könyök- és térdízületeknél. 

Hasonló probléma az IPA (Izolált Processus Anconeus) és az FPC (Fragmentált Processus Coronoideus), csak itt nem porc, hanem csont válik le a könyökízületben.

Jellemző tünet, hogy a kutya sántítani kezd, és minél jobban erőlteti az ízületet, a sántaság annál hangsúlyosabb lesz.

Kezelési lehetőségek

Orvosi kezelés és műtét.

Műtét után fontos a rehabilitáció, masszázs, mágnesterápia és fizioterápia is segíti a gyógyulást.

 • Ficam

Az egyik csont jelentősen elmozdul a másikhoz képest, sokszor traumás sérülés következtében. A sérült testrészt helyezzük nyugalomba és azonnal forduljunk orvoshoz. Jellemző ilyenkor a beszűkült mozgástartomány, duzzadt, fájó végtag. 

Kezelési lehetőségek

Orvosi kezelés, műtét, esetleg gipsz lehet szükséges.

Műtét után fontos a rehabilitáció, masszázs, mágnesterápia és fizioterápia is segíti a gyógyulást.

 • Bicepsz ín gyulladás

Viszonylag gyakori betegség, leginkább közepes, – nagytestű kutyáknál alakul ki. Oka lehet OCD, trauma vagy a környező szövetek mechanikai irritációja. Jellemző tünet, hogy a kutya sántít, fájdalmai vannak.

Kezelési lehetőségek:

Nem igényel feltétlenül orvosi beavatkozást, viszont nagyon intenzíven kell pihentetni. Nehezen gyógyul, ezért ketrecnyugalom szükséges és gyulladáscsökkentő használata ajánlott. 

Sétáltatni csak szűk pórázon lehet kedvencünket (tyúklépés).

Masszázzsal, mágnesterápiával csökkenthető a fájdalom, megszüntethetők a letapadások. Kimozgatások, asszisztált járás segíti a gyógyulást. Ha elég erős a kutya saját súlyának megtartásához, fizioterápiát is alkalmazunk.

 • Bénulás

Általában trauma okozza, két fajtáját ismerjük: teljes és részleges bénulás. 

Mielőbb szükséges orvosi kivizsgálás, hogy a megfelelő kezelés megkezdődhessen. Minél tovább várunk, annál kisebb a felépülés esélye. 

Kezelési lehetőségek:

Orvosi kezelést igényel, diagnózis után, annak alapján kezdhetjük el a kezelést. Gyógytorna, masszázs, mágnesterápia és elektroterápia is hatékonyan alkalmazható.

 • Könyökízületi diszplázia

Az ízületi fej és a vápa nem illeszkedik rendesen egymáshoz, a könyök esetében lépcső képződés is kialakulhat. Felrakódások keletkeznek az ízületi fej, illetve a vápa környékén és ez a roncsolódás okozza a kampónyúlványok leválását. 

Sok esetben az IPA (kampónyúlvány leválás) és a diszplázia együtt jár. 

Kezelési lehetőségek:

Ha nincs kampónyúlvány leválás csak illeszkedési zavar, jól kezelhető alternatív módon fizioterápiával (masszázs, gyógytorna, mágnesterápia).

 • Csípőízületi diszplázia

Sajnos manapság szinte népbetegség, egy illeszkedési zavar. Főként nagytestű kutyákra jellemző, de egyre több esetben fordul elő kistestű kutyákban is. 

Lényege, hogy a csípő ízületi vápa és a benne elhelyezkedő combcsont feje nem illeszkedik megfelelően, emiatt különböző sérülések, felszíni gyulladások, porcleválások keletkezhetnek.

Sokszor mindkét oldalt érinti, illetve több gerincbetegség velejárója is lehet.

Tipikus tünetet, a sántaság hátsó lábra, izomsorvadás, rövidebb lépéshossz, futásnál a nyusziugrás.

Kezelési lehetőségek:

Nem minden esetben szükséges műtéti eljárás, ezt orvossal érdemes egyeztetni.

Fontos a porcépítő táplálás, táplálék kiegészítők használata, valamit fizioterápiával (masszázs, gyógytorna, mágnesterápia) jól kezelhető, akár tünetmentessé is tehető.

 • Perthes-kór

A combcsont fejének elhalása, szinte kizárólag kistestű kutyákban jelentkezik. Örökletes, genetikai rendellenesség. A combcsont fejében létrejövő vérellátási zavar következtében a porcfelszín károsodik, idővel az egész combcsontfej összeesik.

Kezelési lehetőségek:

Műtéti beavatkozás, combcsontfej resectio után a kutya rehabilitációja masszázzsal, mágnesterápiával és gyógytornával történik.

 • EKSZ (Első Kereszteződőszalag Szakadás)

Általában valamilyen trauma hatására alakul ki, lehet teljes és részleges szalagszakadás. A kutya hirtelen nem vagy minimálisan terheli a lábát, emiatt beszűkül a mozgástartomány. Ha nincs megfelelően kezelve, a másik lábnál is alakulhat ki probléma, hiszen túlterheli. 

Kezelési lehetőségek:

Orvosi vizsgálat és esetleges műtét után masszázzsal, gyógytornával, mágnesterápiával nagyon jól kezelhető.

 • Térdkalács ficam (Patella luxatio)

Általában genetikai rendellenesség áll a hátterében, azonban lehet traumás sérülés is. Két fajtáját különböztetjük meg:

 1. Befele ficamodik
 2. A test középvonalától kifele ficamodik

Legtöbb esetben a szalagok gyengesége okozza a problémát, de előfordulhat az is, hogy a térdkalács árka sekély és kiugrál a helyéről. 

Attól függően, hogy a kutya mennyire használja a végtagot, Grande I és IV között négy fokozatot különböztetünk meg. 

Tipikus tünet: hirtelen felkapja a lábát, megy pár lépést, majd leteszi

Kezelési lehetőségek:

Súlyosabb esetben szükséges a műtét és az azt követően masszázzsal, gyógytornával, mágnesterápiával nagyon jól kezelhető. Grande 1-2 esetében fizioterápiával jól kezelhető, akár tünetmentessé is tehető.